Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΡΟΚ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ – Ιστορική επανέκδοση - Του Γιάννη Αλεξίου

















ΤΑ ΡΟΚ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ – Ιστορική επανέκδοση


 Το θρυλικό βιβλίο  του Γιώργου Τουρκοβασίλη επανεκδόθηκε μετά από 32 χρόνια εμπλουτισμένο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό !

Του Γιάννη Αλεξίου


Τα «Ροκ Ημερολόγια» το βιβλίο του Γιώργου Τουρκοβασίλη όταν πρωτοκυκλοφόρησε τον Μάρτιο του  1984 έκανε πάταγο !  Εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα και μέχρι σήμερα πολύς κόσμος τα έψαχνε.  Ήταν τότε κάτι σαν το ροκ ευαγγέλιο για όλη εκείνη τη γενιά των 80ς καθώς ήταν το πρώτο βιβλίο που κατέγραφε όλες τις «φυλές» της εποχής, τους ροκάδες, χεβυμεταλλάδες, πάνκηδες, νιουγουεβάδες και ότι μουσικά κινήματα είχαν εμφανιστεί σε μια εποχή που η μουσική ήταν το επίκεντρο στις συζητήσεις ανάμεσα στις παρέες , μέσα στα δισκάδικα, στα κλαμπ και τα στέκια της εποχής.
Τα «Ροκ Ημερολόγια» τα είχα αγοράσει μόλις κυκλοφόρησαν από ένα κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας σε μια Σαββατιάτικη εξόρμηση στα δισκάδικα της πόλης, που ήταν παράδοση τότε για τους μαθητές, καθώς όλη την υπόλοιπη βδομάδα ήμασταν στα θρανία. Ως μαθητές της Β Λυκείου τότε κατεβαίναμε με τον  αείμνηστο φίλο και συμμαθητή μου Βαγγέλη Γεωργίου στο Happening το θρυλικό δισκάδικο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 13 να πάρουμε δίσκους, εγώ ως ροκάς κι εκείνος ως χεβυμεταλάς που αγαπούσε το κλασικό ροκ. Και οι δύο παρακολουθούσαμε επίσης την ελληνική ροκ σκηνή και συγκροτήματα όπως οι Μουσικές Ταξιαρχίες και οι Φατμέ ήταν τα αγαπημένα μας και τα παρακολουθούσαμε στις ζωντανές εμφανίσεις τους.  Έτσι είχε γίνει κι εκείνη την μέρα και με μια τσάντα δίσκους ο καθένας στα χέρια πήγαμε στο Dragon Fly ένα καινούργιο τότε φοβερό στέκι, κάτι σαν μουσικό καφενείο, που ήταν εκεί κοντά, όπου έδειχνε οπτικό μουσικό υλικό, πράγμα που ήταν πολύ καινούργιο τότε. Μπορούσες να κάτσεις κατάχαμα αν το προτιμούσες από τις καρέκλες στα τραπεζάκια και να πιεις την μπύρα σου βλέποντας συγκροτήματα κυρίως punk και new wave, ενώ υπήρχε μέσα και μεγάλη γκάμα από δίσκους συγκροτημάτων ελληνικών του είδους, όπως  οι Villa 21, Magic De Spell, Λήτης και Τρυκ, Γενιά του Χάους και πολλά ακόμη. Μέσα φυσικά σύχναζαν οι διάφορες «φυλές», κυρίως του νέου ροκ.

Το στέκι αυτό καταγράφεται στα «Ροκ Ημερολόγια», με τον υπότιτλο «Ελληνική Νεολαία και Ροκ Στις Αρχές της Δεκαετίας του ’80» μαζί με συνεντεύξεις  παιδιών που ήταν θαμώνες στο Dragon Fly, όπου καθρεπτίζεται η αγνότητα του μουσικού τους κόσμου και οι προβληματισμοί για την κοινωνία και τη ζωή που ζουν και τις τάσεις της εποχής όπως ο χουλιγκανισμός, η βία και η αναρχία, ενώ συνοδεύεται από φωτογραφίες μοναδικές. Και δεν είναι το μόνο στέκι αυτό που αναφέρεται στο βιβλίο που επανεκδόθηκε με πολύ κόπο από τις εκδόσεις «Στο Περιθώριο» του Δημήτρη Αργυρόπουλου και αποτελεί την τέταρτη εκδοτική απόπειρα του εκδοτικού οίκου. Η επανέκδοση αυτή του εδώ και πολλά χρόνια καταργημένου βιβλίου που έψαχνε πολύς κόσμος και σπάνια το έβρισκε σε κάποιο βιβλιοπωλείο καθώς όσοι το είχαν αποκτήσει τότε – είχε κυκλοφορήσεις από τις εκδόσεις «Οδυσσέας» - το έχουν φυλάξει στη βιβλιοθήκη τους ως κόρη οφθαλμού. Έτσι η επανέκδοση του είναι ένα μουσικό γεγονός, συναισθηματικής προέκτασης μιας εποχής που είναι αξέχαστη και όλοι αγαπάνε, αλλά και όσους δεν την έζησαν και θέλουν να μάθουν γι’ αυτή, τα θρυλικά 80ς.


Η ιστορική επανέκδοση περιέχει είναι εμπλουτισμένη με φωτογραφικό υλικό, πολύ πλουσιότερο από την πρώτη, από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Τουρκοβασίλη καθότι το κύριο επάγγελμά του ήταν φωτογράφος. Κάθε φωτογραφία σε πάει κατευθείαν στην εποχή και εκτός από τις «φυλές» περιλαμβάνει και ιστορικές φωτογραφίες από συναυλίες punk, new wave, heavy metal και rock που είχαν τότε ξαναρχίσει να γίνονται στην Ελλάδα μετά το κενό που υπήρξε  στη χώρα μας από το 1967 και την επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έως το 1980, που ήρθαν οι Police, Alex Harvey, Birthday Party, Dr. Feelgood και επανέκαμψε η συναυλικακή κίνηση. Στο βιβλίο καταγράφονται θρυλικές συναυλίες που έγιναν στην Αθήνα, όπως των Blues Band, Talking Heads, Peter Hammill, John Mayall, Peter Hammill, ανάμεσα σε ροκ εν ρολλ μαρτυρίες και ροκ στιγμιότυπα όπως «το πάρτυ του Τζώννυ Βαβούρα και οι καρδιοπαθείς», η περιγραφή μιας μαθητικής ροκ συναυλίας, πώς ήταν τα χέβυ μέταλ πάρτυ, ποιος ήταν ο Ηλίας ο Έμερσον, τα Σοφίτα, Άρης, Mad Club, Αρετούσα, Cult, ποια ήταν τα σωστά άτομα, οι αναμνήσεις ενός χούλιγκαν και η θεαματικότητα του ποδοσφαίρου,  Iron Maiden εναντίον Bauhaus, τι σημαίνει ελευθερία και πολλές ακόμη αξέχαστες στιγμές.    


Το εκπληκτικό είναι ότι ο συγγραφέας του βιβλίου δεν είναι μια rocknroll φιγούρα της εποχής , δεν είχε καμία σχέση με την μουσική, ούτε ροκάς ήταν. Του κίνησε όμως το ενδιαφέρων το ντύσιμο των νέων, οι ομάδες που ήταν χωρισμένοι ανάλογα τα μουσικά τους γούστα και οι παρέες που είχαν και διαμορφώνονταν με γνώμονα την μουσική. Έτσι αποφάσισε να καταγράψει όλα αυτά που συνέβαιναν γύρω του και σήμερα μάλιστα μετά από 32 χρόνια από την έκδοση εκείνη έχουν τεράστιο ενδιαφέρων οι μαρτυρίες , οι αφηγήσεις και οι καταγραφές μιας περιόδου που μας σημάδεψε και ίσως δεν καταφέραμε να την ξεπεράσουμε ποτέ καθώς τότε συνέβαιναν όλα και αυτός ήταν ο κόσμος που ζήσαμε έντονα και μας καθόρισε το μέλλον.


Ο Γιώργος Τουρκοβασίλης ήταν κοντά στον σπουδαίο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και δούλευε μαζί του ως φωτογράφος και καλλιεργεί το προσωπικό του ιδίωμα στην τέχνη της φωτογραφίας. Αργότερα δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο έργων τέχνης. Ωστόσο η μία και μοναδική έκδοση του βιβλίου «Τα Ροκ Ημερολόγια», με υπότιτλο της πρώτης έκδοση «Ελληνική Νεολαία και Ροκ Εν Ρολλ», απέκτησαν στο χρόνο μια μυθική διάσταση καθώς όλοι ήθελαν να αποκτήσουν το βιβλίο αυτό, αλλά δεν υπήρχε. Τυπώθηκε σε 5.000 αντίτυπα κι είχε εξαντληθεί αμέσως. Για ένα περίεργο λόγο, όπως πληροφορεί ο συγγραφέας στο αυτοβιογραφικό του σημείωμα, ο εκδότης δεν ήθελε να το επανεκδώσει και τα «Ροκ Ημερολόγια» γίνονται cult και κυκλοφορούν, χωρίς άδεια, σε φωτοτυπίες στα Εξάρχεια και αποσπάσματά της στο διαδίκτυο !  Όπως με πληροφορεί ο εκδότης της τωρινής επανέκδοσής του, Δημήτρης Αργυρόπουλος, με τον οποίο αρθρογραφούσαμε στο σημαντικό αλλά σύντομο σε χρονική περίοδο μουσικό περιοδικό «The Voice», ήταν δύσκολη η προσέγγιση του Γιώργου Τουρκοβασίλη, που είναι σήμερα 72 ετών και ζει στο περιθώριο, αποτραβηγμένος από τις όποιες δραστηριότητές του στο παρελθόν, ώσπου να δώσει την συγκατάθεσή του και το βρει το φωτογραφικό υλικό. Υλικό το οποίο είναι τόσο σπουδαίο που αξίζει όσοι έχουν την πρώτη έκδοση που ήταν ένα βιβλιαράκι σε σχήμα τσέπης , να αποκτήσουν και την καινούργια που έχει σαφώς  μεγαλύτερο σχήμα με 194 σελίδες. Η τιμή του είναι 8 – 10 ευρώ.  Το τηλέφωνο των εκδόσεων «Στο Περιθώριο» είναι 211-2134478




*Από τις εκδόσεις «Στο Περιθώριο» κυκλοφορούν ακόμη δύο κόμικ του Κώστα Μανιατόπουλου από την εποχή της Βαβέλ «Homeless 1» και «Homeless 2» και το βιβλίο της Θεατρική Ομάδας Ανταμαπανταχού από την παράστασή της «Νόρμα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου