Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Δημήτρης Μητσοτάκης & Γρηγόρης Κλιούμης - "Κατρακύλες" (cd, Ogdoo Music Group) του Γιάννη Αλεξίου





Δημήτρης Μητσοτάκης & Γρηγόρης Κλιούμης - "Κατρακύλες" (cd, Ogdoo Music Group)


Δύο παλιοί μας γνώριμοι με εξέχουσα θητεία στην ελληνική rock διαδρομή, ο Δημήτρης Μητσοτάκης από τους Ενδελέχεια και ο Γρηγόρης Κλιούμης από τα Υπόγεια Ρεύματα που συνεχίζουν την πορεία τους στο χρόνο, ένωσαν τις φωνές και το ταλέντο τους ως τραγουδοποιοί και έκαναν τις "Κατρακύλες".
Τραγουδούν μαζί "καθώς "ζητούν μελάνι οι καιροί, μα πήραμε γόμα..."  αποτυπώνοντας εύστοχα το άγονο κλίμα των ημερών μας, μια εποχή που δίνει ανάγλυφα τον πολιτιστικό της στίγμα ζητώντας από τον Ρουβά, μετά την εμφάνισή του στην Επίδαυρο (!), να αποδώσει το "Άξιον Εστί" στην κουλτουριάκη πλατεία της Νέας Σμύρνης, με την συν υπογραφή μάλιστα του δημιουργού και των "αρχόντων" του δήμου (τρομάρα τους) κι έτσι "βυθό θα πιάσει μόνο εκείνος, όσο κι αν πιει δεν ξεδιψά και θα βουτήξει στο πηγάδι εκεί στο πιο βαθύ σκοτάδι" όπως οι "Κατρακύλες" αναφέρουν στο τραγούδι τους "Πηγάδι".
"Κατρακύλα", ουσιαστικό που προέρχεται από το ρήμα κατρακυλώ, που σημαίνει κατολίσθηση, γλίστρημα και μεταφορικά οικονομικό ή ηθικό ξεπεσμό. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Απρίλιο του 2012, όπως αναφέρουν οι ίδιοι και είναι πολύ παρήγορο που μέσα σε τέτοια κοινωνικο-οικονομική κατολίσθηση βγήκε ένας τόσο ωραίος δίσκος που χαίρεσαι να τον ακούς και να τον ξανακούς. Η μουσική του περικλείει και Ενδελέχεια, καθώς και Ευδαίμονες (το μουσικό όχημα του Δ. Μητσοτάκη στην σόλο του πορεία), αλλά και Υπόγεια Ρεύματα, καθώς και άλλες μουσικές ιδέες των δύο στο "χάος του μεγάλου εκκρεμές..." (από την "Σκουριά").
Κι επειδή... "οι νύχτες θέλουν κρασί και τα τραγούδια αίμα" (από το "Σκυφτός") μέσα σε 11 τραγούδια οι δυο τους μας βάζουν ένα τούνελ που έχει ένα φως στην άκρη του που φαίνεται αμυδρά, αλλά υπάρχει. Η πιο αισιόδοξη νότα είναι η ίδια αυτή συνεύρεση, μια σπάνια κίνηση. Το τραγούδι τους "Στη θάλασσα που κέρδισα" με μουσικές πινελιές που βουτούν στην παράδοση και ο επίλογος "Κατρακύλες" (ένα τραγούδι του Δ. Μητσοτάκη) σου αφήνουν την αίσθηση της γλυκιάς φωνής του Κλιούμη, αλλά και την χημεία των δύο τραγουδοποιών που όλα αυτά τα χρόνια του αρέσει να μην λεν πολλά, αλλά να δηλώνουν παρών όταν έχουν κάτι να πουν.
Βαθμολογία : 8.5/10

                                                                       Γιάννης Αλεξίου

Δύο τραγούδια τους : "Αγάπες δίχως σώμα"
https://www.youtube.com/watch?v=UX6fsovP540

"Κατρακύλες"
https://www.youtube.com/watch?v=-JZQZqHbR2w


                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου