Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ο Chuck Berry, ο ήρωας του rock’n’roll, επιστρέφει ! Του Γιάννη Αλεξίου













 








Ο Chuck Berry, ο ήρωας του rocknroll, επιστρέφει !


Γράφει ο Γιάννης Αλεξίου


Η πρώτη ηχογράφηση του Chuck Berry ήταν το κλασικό σήμερα rocknroll «Maybellene». Κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1955 κι έγινε επιτυχία πουλώντας 1.000.000 αντίτυπα μέσα σε λίγες βδομάδες φτάνοντας στο Νο5 του αμερικάνικου τσαρτ. Ο ίδιος δήλωσε αργότερα για το όνομα που έδωσε τον τίτλο στο τραγούδι του : «Η μόνη Maybellene που γνώρισα ποτέ ήταν μια αγελάδα». Έγραψε ιστορία με το θρυλικό πια «Johnny B. Goode».
Χθες γιορτάζοντας τα 90 του γενέθλια ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμο το καινούργιο του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2017 με τον τίτλο «Chuck» και θα είναι πολύ προσεγμένο καθώς έχει 37 ολόκληρα χρόνια να βγάλει δίσκο ! Μάλιστα ο μπασίστας του και επί σειρά ετών συνεργάτης είπε ότι η ποιότητα του νέου υλικού θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολυπληθών οπαδών του Chuck Berry καθώς χρειάστηκε τόσα χρόνια να βγάλει δίσκο ώστε να είναι ένα άλμπουμ αντάξιο του ονόματος του Chuck Berry ! Όσο για το θέμα των συναυλιών του έχει κλείσει από καιρό καθώς έχει αποσυρθεί από την σκηνή, αλλά έχει μείνει στην ιστορία οι ρυθμικές κινήσεις των γοφών του και τη μίμηση του περπατήματος της πάπιας, το γνωστό «Chuck Walk» όταν έπαιζε ζωντανά, αλλά και οι επαναστατικοί στίχοι του !


O Chuck Berry, γεννημένος στο St. Louis του Missouri το 1926, είναι ένας από τους τρεις ζωντανούς θρύλους του rocknroll μαζί με τον Little Richard και τον Jerry Lee Lewis, από τη χρυσή εποχή των 50ς, με δαφνοστεφανωμένη καρριέρα και είναι σήμερα από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς στην ιστορία της μουσικής. Τόσο οι Rolling Stones, όσο και οι Beatles επηρεάστηκαν από εκείνον και ηχογράφησαν τραγούδια του στα πρώτα βήματα της καριέρας τους. Μέχρι σήμερα οι Stones παίζουν τραγούδια του, όπως τα «Little Queenie», «Sweet Little Rock & Roller» (αγαπημένο του Keith Richards που το λέει ο ίδιος), «Carol». Ο Keith Richards μάλιστα όταν πρωτοσυνάντησε τον Mick Jagger κρατούσε ένα δίσκο του Chuck Berry με επιτυχίες του !
Άλλες μεγάλες επιτυχίες του : «Thirty Days», «Almost Grown», «Nadine», «School Days», «RocknRoll Music», «Roll Over Beethoven», «Memphis», «Maybelline», «No Particular Place To Go», «Bye Bye Johnny», «My Ding - A Lang», «Let It Rock», «Dont You Lie To Lie» σ’ ένα μεγάλο κατάλογο επιτυχιών που διασκεύασαν συγκροτήματα όπως οι Animals, Status Quo και πολλοί ακόμη, ενώ οι Beach Boys πήραν την μελωδία του «Sweet Little Sixteen» κι έκαναν την πρώτη του επιτυχία «SurfinUSA», αλλά και ο Bob Dylan στο τραγούδι του «Subterranean Homesick Blues» βασίστηκε στο τραγούδι του Chuck Berry «Too Much Monkey Business». Κάθε συγκρότημά που σέβεται τον εαυτό του ηχογραφούσε τουλάχιστον ένα κομμάτι του Chuck Berry !
Η αναβίωση των 50ς έφερε τον Chuck Berry στο προσκήνιο και στην Ελλάδα την δεκαετία του ’80 και η επεισοδιακή συναυλία του στον Λυκαβηττό στις 20 Ιουλίου 1987 είναι σήμερα η πιο γλυκιά ανάμνηση των ροκαμπιλάδων της εποχής εκείνης. Στο ημερολόγιο μου αναφέρω σχετικά για την υπέροχη στιγμή που ήρθε για μία και μοναδική στιγμή ο Chuck Berry στην Ελλάδα : «Άρχισε στις 9.50 μ.μ. και διακόπηκε στις 11.10 μ.μ. γιατί τα’σπασαν όλα ! Ο κόσμος έπαθε αμόκ και ανέβηκε στην σκηνή, δέρνοντας τους σεκιουριτάδες. Όπως τον παλιό καλό καιρό ! Διατηρήθηκε στην Αθήνα η παράδοση οι rocknroll συναυλίες να διακόπτονται, όχι να τελειώνουν. Στο Sweet Sixteen διακόπηκε η συναυλία, ενώ πρόλαβε να παίξει το Johnny B. Goode ! Είχε μαζί του την κόρη του που τραγούδησε φανταστικά τα «Mojo Working» , «Key Of The Highway» και «Stand By Me». Έξω από το Λυκαβηττό επικρατούσε rocknroll ατμόσφαιρα με 100 μεθυσμένους ροκαμπιλάδες μαζεμένους γύρω από μια κόκκινη Cadillac του΄50. Τραγουδούσαν πριν και σε όλη την συναυλία «1,2,3,4,5 , RocknRol Will Never Die”! O Chuck Berry μάζεψε τον περισσότερο κόσμο που έχει μαζέψει ποτέ κανείς σε συναυλία στον Λυκαβηττό !» (η καταγραφή αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου «Βινύλιο, τα καλύτερά μας χρόνια ! (εκδόσεις Φαρφουλάς).  
O Chuck Berry είναι μέλος του Hall Of Fame από το 1986. Αναμένουμε λοιπόν τι καλό μας έχει ετοιμάσει ο πρωτοπόρος αυτός μουσικός !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου