Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

B.B. King : "Ο Θεός του Blues"...του Γιάννη Αλεξίου






Β.B. King "O Θεός του Blues"

Του Γιάννη Αλεξίου

The Thrill Is Gone…το τραγούδι που έγραψε με αυτοσαρκασμό – κατά πάσα πιθανότητα – ο B.B. King το 1969 για το άλμπουμ του «Completely Well»  ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό μας το  πρωί της Παρασκευής 15 Μαΐου,  όταν έγινε γνωστό ότι ο «Θεός του Blues»  πέθανε ήσυχα στον ύπνο του, στις 9.40 το βράδυ της Πέμπτης, στο σπίτι του στο Λας Βέγκας, σε ηλικία 89 ετών. Τον τελευταίο διάστημα της ζωής του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν κατά διαστήματα.
“Επειδή παίζω blues, δεν σημαίνει ότι θα πεθάνω φτωχός. Φτωχός δεν θα πεθάνω…», είχε πει  ο κιθαρίστας που αντέγραψαν  πολλοί λευκοί ροκ κιθαρίστες . Και τα κατάφερε, αν και πάμπτωχος, γέννημα – θρέμμα του Μισισίπι  Δέλτα, ως Riley B. King.  Κάποιοι τον παρεξήγησαν που έγινε πλούσιος και τόσο διάσημος. Το ακροατήριο του ήταν και λευκοί και μαύροι.  Αυτοδίδακτος μουσικός που όλοι ήθελαν να παίξουν και να ηχογραφήσουν μαζί του, από τους Keith Richards και  Alexis Corner, έως τους Eric Clapton και Bono. Ο μοναδικός ήχος του έγινε ένα με την αγαπημένη του κιθάρα «Lucille», διάσημη όσο κι εκείνος,  την οποία τραγούδησε σε μια 10λεπτη εκτέλεση στον ομώνυμο δίσκο του, το 1968. Το τραγούδι αυτό ταυτίστηκε μαζί του και το κοινό του το ζητούσε σε κάθε συναυλία του.
Ο B.B. King ήταν ο ορισμός του ηλεκτρικού blues, το λεγόμενο city blues, που κατέγραψε σε μια μεγάλη δισκογραφία  από το «SinginThe Blues» (Crown, 1957)  έως το “Live At The Royal Albert Hall» (2011). Το τελευταίο στούντιο άλμπουμ του ήταν το “Kind of Favour»  (2008). Πρωτοηχογράφησε σε 45άρι το «Miss Martha King» το 1949 στην Bullet.  Στα 70ς πειραματίστηκε παίζοντας  pop.  Εκτός από άριστος κιθαρίστας και συνθέτης, ο B.B. King υπήρξε και εξαιρετικός τραγουδιστής με ιδιαίτερο μέταλλο στη φωνή του.


                                                     Γιάννης Αλεξίου










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου