Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Γιάννης Μαρκόπουλος : "Η Αγάπη δεν είναι ψευδαίσθηση !" του Γιάννη Αλεξίου




  Γιάννης Μαρκόπουλος : "Η Αγάπη δεν είναι ψευδαίσθηση !"






  Την πρώτη φορά που πήγα στο σπίτι του Γιάννη Μαρκόπουλου στου Παπάγου μου πρόσφερε ένα νεράντζι κι ενώ βγήκαμε να μιλήσουμε όρθιοι με θέα τον κήπο που ήταν γεμάτος δέντρα ! Τι είναι αυτό ακριβώς ; Τον ρώτησα ; Κράτησε το, μου είπε χαμογελώντας, έτσι να το έχεις σου χέρι σου, να παίζεις...!
Από αυτό και μόνο που έκανε με κέρδισε γιατί έδειξε ότι έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη φύση, όπως κι εγώ. Στην συνέχεια αναπτύξαμε μια σχέση φιλίας που κρατά μέσα στο χρόνο κι έτσι ήταν αδύνατον να μην παρευρεθώ στην πρώτη παρουσίαση εδώ και 20 χρόνια καινούργιου του στούντιο άλμπουμ με τίτλο "Εντεύθεν" (γραμμένο με ψιλή στο ε και περισπωμένη στο υ) που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη, στη Βασ. Σοφίας.

Η δήλωση του "Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ !" με έβαλε αμέσως και βαθιά στα λόγια του ! "Δεν έχουμε ξεπέσει πολιτιστικά, αν και αυτό είναι συνήθως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης !", ενώ το κάλεσμά του ήταν "Να συμμετέχουμε όλοι για να περάσει η χώρα στο
 απυρόβλητο !". Ο Γιάννης Μαρκόπουλος κάποτε είχε πει ότι η "Αριστερά είναι μια αίρεση της Ορθοδοξίας !" και είχε γίνει ένας χαμός. Το σημερινό παράπονό του είναι ότι "στα 76 μου χρόνια δεν έχει παίξει ούτε ένα έργο μου η Κρατική Ορχήστρα !"


Στα 13 καινούργια τραγούδια του άλμπουμ του, το τελευταίο του cd "Η Λυπημένη"  σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας είναι το πρώτο του τραγούδι που έγραψε ποτέ, το 1958, αλλά για ένα παράξενο τρόπο έμενε πάντα έξω από τους δίσκους του και τώρα ήρθε η στιγμή να βγει. Του το είχε φέρει μαζί με άλλα ποιήματα του Σεφέρη ο πατέρας του όταν γνώρισε τον ποιητή στην Αμερική, άσημο τότε, Όταν γύρισε στην Ελλάδα έδωσε τα ποιήματα του Σεφέρη στο Γιάννη Μαρκόπουλο λέγοντάς του ότι "γράφει καλά, δες αν είναι κάποιο που σου αρέσει να μελοποιήσεις"
 Ο Γιώργος Νταλάρας αναρωτήθηκε "Είκοσι χρόνια μετά κάνει δίσκο ο Γιάννης Μαρκόπουλος ;
Και ο συνθέτης αποκρίθηκε "Ότι αλλάζει προσπαθούμε να το αντέξουμε. Όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μια εύφορη κοιλάδα και θα ξαναγαπήσουμε πράγματα !". Έτσι είναι...
Στο δίσκο εκτός του Γιώργου Νταλάρα, συμμετέχουν οι Δήμος Αναστασιάδης, Vassilikos, Athena Andreadis, Δάφνη Ζουρνατζή και είναι ηχογραφημένος εξ ολοκλήρου ζωντανά στο στούντιο.
Σε μια πρώτη ακρόαση ο δίσκος είναι γεμάτος από μουσικά χρώματα του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Το τελευταίο concept άλμπουμ του Γιάννη Μαρκόπολου ήταν για την ακρίβεια πριν 18 χρόνια, "Ο Αθέατος Σφυγμός", (Columbia,1997), με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα. Ακολούθησαν διάφορα άλμπουμ του με όπερες, καντάτες, μουσικές παραστάσεις, συναυλίες, αλλά όχι ένα concept άλμπουμ. Σχετικά ανέφερε ότι "Αυτά τα 20 χρόνια έχω κάνει σημαντικές συνεργασίες που αποτελούν ένα θεματικό κύκλο".

Να μνημονευτεί η πολύ πετυχημένη συνεργασία του Γιάννη Μαρκόπουλου με το Γιώργο Νταλάρα στο δίσκο "Σεργιάνι στον Κόσμο" (Minos, 1979) με την χιλιοτραγουδισμένη επιτυχία "Παραπονεμένα Λόγια".
To νέο άλμπουμ του Γιάννη Μαρκόπουλου "Εντεύθεν" κυκλοφορεί από την "People" του Γιώργου Ισαάκ. Στο εισαγωγικό σημείωμα του άλμπουμ αναφέρει ο συνθέτης : "Στο Εντεύθεν εκφράζω το τοίο όπως σήμερα το αντικρίζω, σαν ένα πεδίο αποτελούμενο από ανταγωνιστικές ιδεολογίες, τα διλήμματα των οποίων προκύπτουν από την ίδια την ανθρώπινη φύση. Οι ήρωές μου είναι ονειροπόλοι, μεταξύ φυγής και παραμονής, αναζητούν τον χάρτη για την πατρίδα και εν τέλει για τον ίδιο τους τον εαυτό, κρατώντας μια δύναμη, τον έρωτα, και μία επιλογή :να προχωρήσουν χωρίς προδιαγεγραμμένους όρους. Καλώ τους ακροατές του έργου να εννοήσουν τον θεματικό του άξονα και να συμβάλλουν στην θεμελίωση της ευθύνης ώστε η αγάπη να μην δέχεται ροσβολές από την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Και αυτό μου αρκεί"

                                                                                 Γιάννης Αλεξίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου