Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Ανούκ Αϊμέ: Πέθανε η “καλύτερη ηθοποιός στον κόσμο - μετά την Giulietta Masina” του Γιάννη Αλεξίου

 








Ανούκ Αϊμέ: Πέθανε η “καλύτερη ηθοποιός στον κόσμο - μετά την
Giulietta Masina

Του Γιάννη Αλεξίου

 

Η Anouk Aimée μια από τις τελευταίες κινηματογραφικές ντίβες της γενιάς της με τα ωραία μεγάλα μάτια που πρωταγωνίστησε με μια από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης στον κινηματογράφο «Ένας άνδρας και μια γυναίκα», πέθανε σε ηλικία 92 ετών. 

Η Aimée έχει συνεργαστεί με τους σπουδαίους κινηματογραφιστές όπως οι  Marcel Carné, Robert Altman, Claude Lelouch και τον Ιταλό σταρ σκηνοθέτη Federico Fellini, ο οποίος είπε γι’ 'αυτήν ότι ήταν η “καλύτερη ηθοποιός στον κόσμο - μετά την Giulietta Masina”, τη σύζυγο του Fellini.



Χαρακτηριστικοί της ρόλοι ήταν στο «La Dolce Vita» του Fellini και στο «A Man and a Woman» του Lelouch.

Η Aimée, γεννημένη ως Nicole Dreyfus στο Παρίσι στις 27 Απριλίου 1932, έχει παίξει σε περισσότερες από 50 ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της καλτ ταινίας του Fellini "La Dolce Vita" και αργότερα στο "Eight and a Half" δίπλα στον Marcello Mastroianni. Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960, την θαύμαζαν ακόμη περισσότερο στην Ιταλία παρά στη Γαλλία. Μια από τις πιο γνωστές της ταινίες όμως ήταν το “Ένας άντρας και μια γυναίκα” του Γάλλου σκηνοθέτη Κλοντ Λελούς με συμπρωταγωνιστή της τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν.


Η γλυκόπικρη ιστορία αγάπης, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1966, της έφερε τελικά διεθνή φήμη. Για τον ρόλο της ως κορίτσι σεναρίου που ερωτεύεται έναν χήρο οδηγό αγώνων μετά τον θάνατο του συζύγου του, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και το Βραβείο Κινηματογράφου της Βρετανικής Ακαδημίας και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία εξακολουθεί να θεωρείται μια από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης στον κινηματογράφο σήμερα.

Ως κόρη ηθοποιών, ήταν ήδη στη σκηνή και μπροστά στην κάμερα σε ηλικία 14 ετών. Η καριέρα της ξεκίνησε το 1949 με τον ρόλο της Ιουλιέτας στη μεταφορά του Σαίξπηρ “Οι εραστές της Βερόνα”. Έπαιζε συχνά μυστηριώδεις, αινιγματικές, όμορφες γυναίκες που πάντα λαχταρούσαν μια αλλαγή στη ζωή τους.

Παντρεύτηκε πολλές φορές, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός ηθοποιός Άλμπερτ Φίνεϊ. Ήταν για λίγο σε σχέση με τον Warren Beatty και τον Omar Sharif.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου