Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Ο Θοδωρής (Terry) Παπαντίνας έφυγε σήμερα από τη ζωή...Γιάννης Αλεξίου





 Ο Θοδωρής (Terry) Παπαντίνας έφυγε σήμερα από τη ζωή μάλλον όχι ευχαριστημένος και σίγουρα μόνος...







   Γράφει ο Γιάννης Αλεξίου


  ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ που βγήκαν στην Ελλάδα...Ο Τέρρυ Παπαντίνας άφησε το στίγμα του στους παλιοροκάδες και σε όσους αναγνώρισαν το ταλέντο του για το οποίο πάντα είχε ο ίδιος αμφιβολίες για το εάν χωρά αυτό στην Ελλάδα. Μεγάλωσε στη Ν. Υόρκη, όπου έζησε από πιτσιρικάς όταν έφυγε η οικογένειά του για εκεί από την Καστοριά, κι εκεί έμαθε την τέχνη της κιθάρας, αλλά εδώ δύσκολα έβρισκε αναγνωρισιμότητα. Είχε ένα άλλον αέρα αποκτήσει όταν γύρισε στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη το 1967. Δεν μπορούσε αυτό να το διαχειριστεί και μάλλον αυτόν το έκανε πρεζάκι. Τον επί σειρά ετών εθισμό του τον φανέρωσε στη ταινία του Δημήτρη Αθυρίδη "T 4 Trouble and the Self Admiration Society, Τhe life and music of Terry Papadinas" (2009) το βιωματικό sountrack της οποίας κυκλοφόρησε σε cd (από την Polytropon). Τότε έκανε ένα come - back στην μουσική με μια συναυλία στο "Gagarin 205", όπου του έδωσε βήμα να παρουσιάσει όλο αυτό το πρότζεκτ του ο Νικόλας Τριανταφυλλίδης που συμπτωματικά έφυγε αυτές τις μέρες επίσης χτυπημένος από τον καρκίνο. Όπως και ο Θοδωρής (Terry) που προβλήθηκε στον πνεύμονα αρχικά και μετά έκανε μεταστάσεις. "Σβήνει μέρα με τη μέρα", με πληροφόρησε ο ντράμερ Κυριάκος Δαρίβας που έσπευσε να τον δει στο Αττικό Νοσοκομείο, μόλις μπήκε και μέσα σε λίγες μέρες έσβησε..
Ο Θοδωρής Παπαντίνας (γεννημένος το 1951) πέρασε από πολλά σχήματα, αλλά αυτό που τον χαρακτήρισε ήταν οι Bicycle με τους οποίους έβγαλε ένα δίσκο στις αρχές των 80ς. "Μου αρέσει πολύ ο δίσκος σου", του είπα όταν μιλήσαμε για κάμποση ώρα όταν θα κατέβαινε στην Αθήνα για την συναυλία του στο "Gagarin", "Αλήθεια ; Σου άρεσε ;", μου απάντησε. Τελικά δεν έμελλε να βρεθούμε ποτέ στην Αθήνα, όπως είχαμε πει τηλεφωνικά. Απόκοσμος, απέφευγε τις συνεντεύξεις, μάλλον δεν τον ενδιέφεραν. Του είπα απ' την αρχή ότι ήμουν "παιδί" του Τάσου Ψαλτάκη, του Σαλονικού που έβγαζε το "Μουσικό Εξπρές" και ήταν μουσικός δημοσιογράφος και ο μάνατζερ των Fratelli, στα 60ς, του πρώτου γκρουπ που ήταν μέλος ο Θ. Παπαντίνας, και στο οποίο έπαιζε μπασίστας ο Στέλιος Φωτιάδης (αργότερα Νοστράδαμος). Ο Ψαλτάκης είχε γράψει τότε ότι οι "MGC και οι Fratelli είχαν αλλάξει το μουσικό στυλ της εποχής στην Ελλάδα".
Ακολούθησαν οι θρυλικοί Μακεδονομάχοι αρχές 70ς για τον Τέρρυ, απ' όπου πέρασε σαν τραγουδιστής ο Νίκος Παπάζογλου. Η συνέχεια γράφεται στην Αθήνα για τον Τέρρυ, που γίνεται μέλος του γκρουπ Εταιρεία Καλλιτεχνών που ίδρυσε ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ με δυναμική live παρουσία στα τέλη των 70ς, αλλά όχι δισκογραφική. Στη συνέχεια, αρχές 80ς, ο Παπαντίνας σχηματίζει τους Bicycle που άφησαν πίσω τους ένα εξαιρετικό δίσκο (1981), με συνθέσεις του ίδιου σε ένα κλίμα rock-new wave της εποχής, ηχογραφημένος στο στούντιο "Αγροτικόν" του Νίκου Παπάζογλου, στη Θεσσαλονίκη. Μέλος του γκρουπ ήταν και ο Γιώργος Πεντζίκης. Ο δίσκος δεν έτυχε και πολύ καλής αποδοχής από τους κριτικούς της εποχής και ο Τέρρυ απογοητευμένος εξαφανίζεται για καμιά 15 χρόνια ώσπου φτιάχνει τους Τ 4 Trouble και οι ηχογραφήσεις τους ακούστηκαν χρόνια μετά στο σάουντρακ της ταινίας του, σοκαριστικής για πολλούς, όπου περιγράφει την καθημερινότητα του που περιέχει πολλές φορές και τη χαρμάνα. Αυτός ήταν εν ολίγοις ο Θοδωρής (Terry) Παπαντίνας που έφυγε σήμερα από τη ζωή μάλλον όχι ευχαριστημένος και σίγουρα μόνος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου