Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Η εμφάνιση του Jose Feliciano στο «Gazarte» Του Γιάννη Αλεξίου








  

Η εμφάνιση του Jose Feliciano χθες στο «Gazarte»

Του Γιάννη Αλεξίου

 Με εναλλασσόμενη 8μελή μπάντα επί σκηνής και έντονο το χριστουγεννιάτικο στοιχείο στο σετ του εμφανίστηκε ο πολύς Jose Feliciano και κατέπληξε χθες το βράδυ στο γεμάτο  «Gazarte» και με ρίσκο προσωπικό να εμφανιστεί στο αθηναϊκό κοινό που τόσο αγαπά ! Ο Πορτορικανός θρύλος ήρθε στην Ελλάδα κατευθείαν από το νοσοκομείο της Μάλαγα στην Ισπανία, όπου νοσηλεύτηκε με οξεία πνευμονία και παρά τις απαγορεύσεις των γιατρών να εμφανιστεί στην Αθήνα, μετά από προσωπική ευθύνη του και διαβουλεύσεις με τον μάνατζέρ του και τη βοήθεια με προσωπικό γιατρό και φροντίδα που του παρείχε η γυναίκα του Λεωνίδα Πετρόπουλου, ιδιοκτήτη του «Gazarte» δεν απογοήτευσε το κοινό του κι εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, μετά το 3ήμερο του τον Φεβρουάριο του 2011, πάλι στον ίδιο χώρο, έχοντας 10 μέλη συνολικά στην ορχήστρα του !
Με δύο κρουστούς Λατινοαμερικανούς, δύο κημπορντίστες, ένα μακρυμάλλη Αυστριακό κιθαρίστα, ένα πανύψηλο μπασίστα κι ενίοτε κοντραμπασίστα εμφανίστηκε επί σκηνής, ένα σεξτέτο που εμπλουτιζόταν με την μακρομαλλούσσα ξανθιά που χόρευε κι έκανε φωνητικά στον Feliciano, αλλά κι ένα τενόρο που τον συνόδευσε σε ένα κομμάτι ! 


Μετά από προβολή ενός τετάρτου της ιστορίας του τεράστιου τραγουδιστή, κιθαρίστα και συνθέτη Jose Feliciano, που ξεκίνησε ακριβώς στις 9.30 μ.μ. ,η μπάντα του τον προλόγισε παίζοντας τρία κομμάτια των Dizzy Gillespie, Boby Womack και το κλασικό «Sunny», ώσπου βγήκε στην σκηνή στις 10 ακριβώς ο πολυβραβευμένος 71χρονος τυφλός εκ γενετής , μα προικισμένος τραγουδιστής και κιθαρίστας, μεγαλωμένος στο Χάρλεμ και περπατημένος στο Greenwich Village. Από την αρχή της συναυλίας έδειξε ότι δεν έχει χάσει το στυλ του και η ανατριχιαστική φωνή του είναι σε εξαιρετικά κατάσταση σε αυτή την ηλικία. Μαυροντυμένος με ένα κρεπ ντε σιν σακάκι (αυτή η πληροφορία είναι της γυναίκας μου), ένα μακρύ γκρι κασκόλ στο λαιμό και μαύρες μπότες μηχανόβιες ξεκίνησε με πρώτο κομμάτι το «California Dreamin’» κερδίζοντας από την πρώτη στιγμή το κοινό. Δεύτερο κομμάτι το «Blue Christmas» του Elvis και πολυαγαπημένο του, όπως είπε και αμέσως μετά το «Billie Jean» του Michael Jackson σε υπέροχη διασκευή. Πάντα ήταν μάγος στις διασκευές που με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του στην κιθάρα και γεμάτο συναίσθημα παίξιμό του, είναι ίσως ο καλύτερος εν ζωή κιθαρίστας μαζί με τους Carlos Santana και Eric Clapton, από τους συνεχιστές της μουσικής των 60ς.
Η συναυλία κυλούσε όμορφα με ένα ισπανικό τραγούδι το «Arbolito» , την μεγάλη επιτυχία του «Rain» με ψυχεδελικό παίξιμο στην κιθάρα, το αφιερωμένο στο κιθαρίστα του κομμάτι «Harry Strojka» (έκανε παραπομπή στην Περεστρόικα !), ένα αφιέρωμα στον Django Reinhardt με τίτλο «Django Evening», ώσπου έπιασε μια μαύρη ηλεκτρική κιθάρα – βάζω στοίχημα ότι είναι ειδική κατασκευή από αυτές που χρησιμοποιεί μόνο ο Jose Feliciano – κι έπαιξε το «Oye Como Va» με full band στην σκηνή 8 άτομα κι αυτός 9 ! Μετά έβγαλε τον τενόρο Arno που τραγούδησε Βέρντι και στην αξεπέραστη διασκευή του στο «Light My Fire» των Doors, ένα ζευγάρι σηκώθηκε να χορέψει. Έτσι κύλησε μιάμιση ώρα που έκλεισε με το πιο εμπορικό του τραγούδι «Feliz Navidad», χωρίς encore…δεν έπρεπε να επιδεινωθεί η υγεία του και καλώς έτσι έγινε. Άλλωστε στις 4 τα ξημερώματα πετούσε για την Κωνσταντινούπολη, επόμενο σταθμό του των συναυλιών του. Τον αγαπάμε και τον περιμένουμε πάλι να μας ξαναπαίξει Hendrix, όπως στην πρώτη του εμφάνιση το 2011 και να μας καταπλήξει, όπως μόνο αυτός γνωρίζει.
Ο ήχος ήταν όπως πάντα είναι καταπληκτικός, σ τον προσεγμένο χώρο του «Gazarte» με την καθαρή ατμόσφαιρα, καθώς εξακολουθεί να είναι από τους λίγους χώρους που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και μπορείς να δεις συναυλία σε μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα όπως στα καλύτερα τζαζ κλαμπ της Ευρώπης. Οι τιμές παραμένουν ψηλά, αλλά όπως αποδείχθηκε και αυτό το βράδυ, υπάρχει ένα κοινό που μπορεί να ανταποκριθεί και να γεμίσει το χώρο αυτό, σε μια παρατεταμένη εποχή οικονομικής κρίσης, σε μια χειμωνιάτικη βραδιά με κρύο και καταρρακτώδη βροχή.  Όπως βρέθηκαν και αρκετοί που εξαφάνισαν τα πιο πρόσφατα βινύλια του Jose Feliciano  που πουλούσαν οι συνεργάτες του προς 40 ευρώ το ένα !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου