Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

4ο Jazz στο Πάρκο - Η εκδίκηση της Jazz ! Του Γιάννη Αλεξίου


               ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ QUARTET





ΤΑΚΗΣ ΠΑΤΕΡΕΛΗΣ - ΓΙΩΤΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ - ΤΑΚΗΣ ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ


4ο JAZZ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ  - Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

 Η μεγάλη εκδίκηση της Jazz ! 


 Γράφει ο Γιάννης Αλεξίου 


                 


                                Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣ



 ΜΙΡΑΝΤΑ ΒΕΡΟΥΛΗ



 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗΣ


 Γράφει ο Γιάννης Αλεξίου




 Μέσα σε ένα αχανές  θεοσκότεινο πάρκο στα δυτικά της Αθήνας, στο Ίλιον, κατέλεγες στο πιο φωτεινό μέρος,  που συμβόλιζε μια νότα ελπίδας για την jazz μουσική, αλλά και γενικότερα τον ταλαιπωρημένο  πολιτισμό μας. Στο κατάμεστο θέατρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» με την σφραγίδα της καλλιτεχνικής επιμέλειας – εξ αρχής της διοργάνωσης –του jazzman Γιώργου Τρανταλίδη διεξήχθη το «4ο Jazz στο Πάρκο» την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο, όπου ο πολύπειρρος ντράμερ δεν έπαιξε ούτε αυτή τη  φορά, κάτι που έκανε μόνο στο 1ο και 2ο Jazz στο Πάρκο, αλλά παρουσίασε ο ίδιος έναν προς ένα τους 17 έμπειρους αλλά και εξελίξιμους jazz μουσικούς μέσα από 5 σχήματα που πήραν μέρος στο φεστιβάλ αυτό.


Οι θέσεις στο θέατρο, όσο και ο χώρος μπροστά και πλάγια στην σκηνή όπου καθόταν ο κόσμος οκλαδόν, αλλά και πίσω και πλάγια από την σκηνή ως τα καμαρίνια, ήταν ασφυκτικά γεμάτος από νωρίς έως και αργά το βράδυ, σε μια βραδιά που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η «μεγάλη εκδίκηση της jazz» ! Αυτό όχι μόνο από πλευράς επιτυχίας μεσούσης μάλιστα της προεκλογικής περιόδου. Όσοι υποστηρίζουν ότι η «jazz είναι της μόδας, γι’ αυτό και είναι παντού», η  ποιότητά του φεστιβάλ, η συμμετοχή του κοινού σε όλη τη διάρκειά του και το γεγονός ότι, ένα τέτοιο θέαμα τράβηξε την προσοχή, όχι μόνο των υποστηρικτών του «πολιτισμός στα δυτικά», είναι η απάντηση. Εκεί βρέθηκε και σχεδόν όλη η jazz σκηνή, είτε συμμετείχε είτε όχι στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, δικαιολογώντας τον χαρακτηρισμό «σκηνή», κάτι που δεν μπορεί για παράδειγμα να αποδοθεί στο blues στην Ελλάδα.   

                                          ΤΑΚΗΣ ΠΑΤΕΡΕΛΗΣ (NEXT STEP QUINTET)               


                             ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (NEXT STEP QUINTET)


Με 45 έως 60 λεπτά διάρκεια στη διάθεσή του το κάθε σχήμα ξεκίνησε το live πρόγραμμα περίπου στις 8.30 μ.μ. Το κοινό ζέστανε ο βετεράνος κιθαρίστας και δάσκαλος Τάκης Αναγνωστόπουλος με το Four Blues Quartet του (Παναγιώτης Μπουραζάνης – μπάσο, Μάρκος Χαϊδεμένος – πιάνο, Νίκος Καπηλίδης – ντραμς) με διασκευές τραγουδιών των Herbie Hancock, John Scofield, αλλά και Jimi Hendrix στο «Third Stone From The Sun». Ακολούθως το κουαρτέτο του τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλου (συν Κώστης Χριστοδούλου, Αντώνης Μαράτος, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης) με πολλά καινούργια κομμάτια από το «Anicca», το fusion σχήμα των Tanukia (Χάρης Χαραλάμπους, Δημήτρης Κλώνης, Μάξιμος Δράκος). Κυρίως τα καινούργια κομμάτια του (Then Then, Rosalie Dance, The Architect κ.α.), αλλά και το "Esbjorn" - αφιερωμένο στον μακαρίτη jazz πιανίστα Esbjorn Svensson - τέσταρε στο κοινό και το ελπιδοφόρο Next Step Quintet  (Τάκης Πατερέλης, Θεόδωρος Κότσιφας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ντίνος Μάνος, Βασίλης Ποδαράς) με ήχο διαφορετικό στο live από εκείνο του παρθενικού lounge-jazz άλμπουμ του. Την βραδιά έκλεισε γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα η ερμηνεύτρια Μιράντα Βερούλη με την συμμετοχή του τρομπετίστα Α. Πολυζωγόπουλου στο κουιντέτο της Desafinados, με latin-jazz και samba νότες.
Από τους νέους μουσικούς ξεχώρισαν ο Δημήτρης Κλωνής ντράμερ των Tanukia, ο κιθαρίστας των Next Step Quintet, Θοδωρής Κότσυφας και ο πιανίστας του ίδιου γκρουπ, ο Γιάννης Παπαδόπουλος που είναι φαντάρας στη Λεθκωσία και ήρθε από την Κύπρο για να συμετέσχει στο "4ο Jazz στο Πάρκο" του Δήμου Ίλιον κι ενώ οι Next Step Quintet ετομάζουν το 2ο άλμπουμ τους που "θα βγει σε δύο μήνες", όπως είπαν. To αναμένουμε, όπως και το επόμενο Jazz στο Πάρκο με την σφραγίδα του κορυφαίου Έλληνα ντράμερ Γιώργου Τρανταλίδη.


         Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΤΣΥΦΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΗ JAZZ ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑ ANASTASIYA MARKOVA ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΦΕΣΤΒΑΛ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : Από αριστερά οι μουσικοί που έδωσαν το παρών στο Πάρκο : Αλέξανδρος Χρηστίδης, Τάκης Πατερέλης (έπαιξε), Γιώτης Σαμαράς, Παντελής Μπενετάτος, Τάκης Μπαρμπέρης, Νίκος Νερατζόπουλος). Κάτω ο κιθαρίστας Τάκης Αναγνωστόπουλος) και Γιώτης Σαμαράς, Τάκης Μπαρμπέρης, Τάκης Πατερέλης βλέπουν στο κινητό στιγμιότυπα του φεστιβάλ !










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου